Sebzeler

Kabak Çiçeği Nasıl Toplanır

Sebzelerin çiçeklerini güzel bulduğumu ve sevdiğimi biliyorsunuz ,daha önce bamya çiçeği yazımda anlatmıştım. Ama üzerine bu kadar deyim olan ,hem dolması hemde kızartması yapılan bir başka sebze ve çiçeği  yoktur sanırım 🙂

Hepimiz kullanırız , ” kabak başıma patladı ”, kabak çiçeği gibi açıldı ”,  ” kabak tadı verdi ” , kabak gibi ortada kaldım ” 🙂

Kabak çiçekleri ,erkek ve dişi çiçekler olmak üzere  ana gövde üzerindeki yaprak koltuklarında gelişirler. Erkek ve dişi çiçekler aynı gövde üzerinde olmalarına rağmen ayrı ayrı yerlerdedirler. Erkek çiçeklerin sapları dişi çiçeklere oranla daha uzun ve incedir.Dişi çiçek sapı kısa, kalın ve köşelidir.

Çiçeklerde çanak ve taç yapraklar dip kısımda birleşik uç kısımda beş parçalı ve uçları sivridir.  Çanak yapraklar yeşil taç yapraklar ise açık sarıdan koyu sarıya ,turuncuya kadar değişen renklerdedir.

Kabak çiçeği dolması yaparken yemeklik kabakların erkek çiçeklerini toplamanızı tavsiye ederim. Biz diğer yetiştirdiğimiz kabak çeşitlerinin çiçeklerini toplamayız.  Birde sabah erken toplarsanız  çiçekler açmış oluyorlar.  Böyle olunca çiçekleri daha rahat temizliyor ve hazırladığınız dolma içini daha rahat yerleştiriyorsunuz.  Akşama doğru çiçekler iyice kapanıyor. Eğer dolma değilde kızartma yapacaksanız sade yada içine peynir koyarakta  deneyebilirsiniz. Bu zarif çiçeklerin güzel lezzetini denemelisiniz, beğeneceğinizi umuyorum.

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu