Gül Sirkesi
Eğer siz bu uzun süreci beklemek istemezseniz,elinizde mevcut olan herhangi bir sirkenin içine de kuruttuğunuz bitkileri koyup 20-30 gün bekleterek ve sonra süzerek mis kokulu , renkli,aromatik bitkisel sirkeler yapabilirsiniz. Bunun için adaçayı, fesleğen,reyhan,lavanta ,biberiye,nane yada ıhlamur kullanabilirsiniz. Tanımadığınız, tam emin olmadığınız bitkileri kullanmamaya dikkat ediniz.
GEREKLİ OLAN MALZEMELER
- 5 kg lık cam kavanoz
- İçme suyu
- kuru gül yaprakları
- Sirke anası ve üç kaşık bal ( kurutulmuş tüm bitkilerimden sirke hazırlarken ,sirke anası olmasına rağmen bal ilavesi yaptım, bu ilavenin alkol fermantasyonuna yardımcı olduğunu karar verdim. Diğer sirkelerim çoğunluğunda ise sadece sirke anası kullanıyorum.)
GÜL SİRKESİNİN YAPILIŞI
-Cam kavanozun yarısını kaplayacak şekilde kurutulmuş gül yaprakları doldurulur.
-Sirke anası ve bal ilave edilir.
-Kavonozda boşluk kalacak şekilde içme suyu ilave edilir. Ağzı hava alabilecek şekilde temiz bir tülbentle kapatılır.
-Her gün düzenli bir şekilde sabah akşam karıştırılır.
-Fermantasyon başladığında yüzeye doğru taşmaya başlayacaktır, karıştırmaya devam edilir.
-Bir süre sonra dibe çökmeye başlayacaklardır,tamamı dibe çöktüğünde karıştırma işlemi bırakılır.
– Üzerinde sirke anası oluşması beklenir.
-Sirke anasıda oluşup dibe çöktüğünde sirkenizi süzebilirsiniz.
-Sirke anası alınıp , süzülen posalar atılır.
-Süzdüğünüz sirkenize keskinliği yeterli ise bir çay kaşığı kaya tuzu ilave ederek , ağzını kapatıp,serin karanlık bir yerde muhafaza ederek kullanabilirsiniz.
Toplam süre dört ay kadardır. Daha detaylı bilgiye bloğumuzda bulunan Sirke Nasıl Yapılır yazımızı okuyarak da ulaşabilirsiniz.